maanantai 3. lokakuuta 2016

Salon Meritalon museo - koulumuseo

Väentuvasta idylliseksi koulumuseoksi

Meritalon museo huokuu 1800-1900-luvun vaihteen tunnelmaa. Täällä pääsee katsomaan, miltä näytti 1900-luvun alun koulussa ja kuinka opettajaperhe asui koulun yhteydessä. Luokassa on esillä kiertokoulun ja kansakoulun kalusteita. Silloiseen koulumaailmaan kuuluivat erilaiset havaintovälineet, kuten karttapallo, helmitaulu, kasvisto, opettajan puinen karttakeppi ja opetustaulut, jotka kertoivat esimerkiksi eläimistä tai aakkosista. Opettajaperheen asunnossa on nähtävillä työhuone, kamari, keittiö ja sali.
Meritalon museo sijaitsee Salon keskustan tuntumassa Moision vanhassa puutalokaupunginosassa. Meritalo on entinen Joensuun kartanon väentupa, jonka vanhin paritupatyyppinen osa on rakennettu 1840-luvun alussa. Rakennuksessa toimi Salon eli entisen Uskelan ensimmäinen kansakoulu vuosina 1873-1906. Koulutoimintaa varten rakennettiin eteläpäädyn suuri sali sekä kuisti vuonna 1875.

Meritalon museo avasi ovensa 1973. Museon kokoelmissa on runsaasti kouluesineitä sekä asumiseen ja eri elinkeinoihin liittyvää esineistöä. Suuressa salissa on vaihtuvia näyttelyjä ja vanhempaa talonpoikaisesineistöä Salon seudulta.
(Suora lainaus Meritalon museon omasta tekstistä)
 
Jäniksen käpälät liitutaulun pyyhkimistä varten


Pikkuisen tulee haikeudella mieleen
ensimmäiset vuodet koulun penkillä.

1 kommentti: